Pomerančovník je stálezelený strom někdy i keř. Je o něco menší než jeho původní hořká varianta. Pomerančovník má středně velké, tmavě zelené listy, dlouhé trny a bílé silně aromatické květy. Jedlé plody jsou sladké. Pochází pravděpodobně z jižní či jihovýchodní Asie (Čína, Vietnam), v dnešní době se pěstuje prakticky v celé oblasti subtropického pásma. Nejvíce se mu daří v jižní Brazílii. Dalšími významnými dodavateli jsou USA a v Evropě Španělsko.
Pomeranč obsahuje silice, limonen, myrcen, alfa pinen, alifatické aldehydy, sacharidy, vlákninu, minerální látky, zejména draslík a vápník. Dalšími složkami jsou flavonoidy, vitamíny A, B, C, pektin, kyselina citronová a další látky.
Pomerančová kůra se využívá hlavně pro gastronomické účely při přípravě sladkých pokrmů, cukroví a sušenek. Hodí se i do alkoholických i nealkoholických nápojů. Dále se používá kosmetice a aromaterapii (éterický olej).
Příprava odvaru: 1-2 čajové lžičky kůry pomeranče zalijte 250ml vody a krátce povařte. Potom přeceďte.
Není chemicky ošetřeno.
Tato bylina je známa také pod názvy citroník pomerančový nebo pomeranče.