Parcha saflorová neboli maralí kořen je nenápadná trvalka podobná bodláku. Nemá však ostny. Má ochlupenou lodyhu, mohutné přízemní listy a půvabné fialové květy s pětidílnou korunou. Původně pochází ze Sibiře.
Maral obsahuje ekdysteroidy, flavonoidy, polyiny, triterpenové glykosidy, deriváty chlorofenu, třísloviny, silice, alkaloidy, saponiny. Dále fosfor a vitaminy, především kyselinu L-askorbová.
Maralí kořen je vhodný pro celkové osvěžení těla. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a příznivě ovlivňuje rovněž mentální zdraví. V neposlední řadě napomáhá i normální činnosti kardiovaskulární soustavy.
Příprava odvaru: 1 polévkovou lžíci kořene maralu zalijte 500 ml vroucí vody a 1 minutu povařte. Potom přeceďte.
Příprava nálevu: 3 polévkové lžíce kořene maralu zalijte 1 litrem vroucí vody a nechejte 3 hodny odstát. Potom přeceďte.
Příprava macerátu: kořen maralu zalijte studenou vodou a nechejte 6-8 hodin macerovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy leuzea rapontika, leuzea šustivá, maralí kořen, maralový kořen, parcha světlicová, rapontika nebo saflor.