Koriandr setý je jednoletá rostlina, která roste planě ve Středozemí. U nás se volně v přírodě nevyskytuje. Dorůstá výšky až jednoho metru. Najdeme na ní dva různé typy lístků, zatímco v dolní části jsou listy trojcípé, oválného tvaru, ve vrchní části rostliny jsou listy dělené v čárkovité úkrojky. Koriandr kvete bílými drobnými květy, semena jsou drobná hnědá.
Koriandr obsahuje éterický olej, mastný olej, silice, třísloviny, hořčiny, vitamíny.
Koriandr je součástí kořenících směsí „kari“, je korigens chuti a vůně. Používá se v asijské kuchyni pro svoji ostře kořenitou chuť. Např. do polévek, salátů, na ryby, na houby a na pokrmy z masa. Mleté plody jsou také součástí perníkového koření. V Mexiku jej nazývají cilantro.
Koriandr přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému, kdy mimo jiné pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Rovněž napomáhají udržovat zdravé trávení, kdy mohou být prospěšné například při plynatosti a zároveň podporují chuť k jídlu. Jedná se o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. Uvádí se i příznivé působení na činnost nervové soustavy, udržení normální činnosti močových cest a vyzkoušet je může ten, kdo touží po zdravé pokožce.
Koriandr mletý je možno užívat přímo.
Opatrnosti je třeba u osob s poruchami srážlivosti krve, obsahuje totiž kumarin -toxin, který působí proti srážení krve.
Tato bylina je známa také pod názvy anýz štěničný, koliandr nebo koliandr římský.