Jahodník je vytrvalá, 5 až 30 cm dlouhá bylina s větveným oddenkem, s přízemní listovou růžicí a s plazivými, kořenujícími výhonky, které vyrůstají z paždí listů. Listy trojčetné, dlouze řapíkaté, lístky hrubě pilovitě zubaté s osténkami na konci zubů, chlupaté. Květní stopky přitiskle chlupaté, květy oboupohlavné, pravidelné, 5četné, v chudém vrcholíku, bílé, kališní lístky za plodu odstávající až nazpět ohnuté. Souplodí ( čili jahoda) kulovité až kuželovité, červené, snadno opadavé.
Jahodník obsahuje třísloviny, flavonoidy, kvercitrin, kvercetin, třísloviny, vitamín C, draslík.
Jahodník přispívá normálnímu trávení. Je známý pro svoji protiprůjmovou aktivitu.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku listu jahodníku zalijte 250ml vroucí vody a přikryté nechejte 15 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy červené jahody, jahodníček, jahodník pospolitý, podzemek, podzemská jahoda, zemnice nebo zemské jahody.