Galgán je vytrvalá bylina z čeledi zázvorovitých. Roste planě v Indii a na přilehlých ostrovech, pěstuje se zvláště v Číně, Japonsku, Thajsku, Vietnamu a dalších zemích této oblasti. Jedná se o keř, který se plazí prodlouženými oddenky a roste do nadzemních lodyh s velkými listy. Květy rostou na konci rostliny a mají lehce červený nádech.
Galgán obsahuje silice, pryskyřice a řadu dalších látek. Jedna z nich, galangol, způsobuje jeho pálivou chuť.
Galgán přispívá k normálnímu trávení. Své uplatnění najde zejména v asijské kuchyni jako koření a v likérnictví.
Příprava nálevu: 1 čajovou lžičku galgánu zalijte 250ml vroucí vody a přikryté nechejte 5 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy alpínie, galgán obecný, galanga, kalkán nebo siamský zázvor.