Estragon je malý keř pocházející pravděpodobně z oblasti Střední Asie. Má štíhlé dřevité větvičky a může dosahovat do výšky až jednoho metru. Pěstuje se v bohaté písečné půdě s dostatečným slunečním světlem. Listy mají hladký, tmavě zelený povrch se špičatými konci.
Estragon je důležité koření zejména francouzské kuchyně. Používá se do listových salátů, vaječných pokrmů, k sýrům, k rybám, drůbeži, do pomazánek, do salátových zálivek, polévek a majonéz. Jeho lístky se tradičně používají i k aromatizaci octu.
Estragon obsahuje antioxidanty, fytonutrienty, vitamín C, A a B, mangan, vápník, železo, hořčík, měď, draslík a zinek.
Estragon je účinným antioxidanten, pomáhá tudíž chránit buňky před oxidativním stresem. Má příznivý vliv na přirozenou obranyschopnost organizmu. Podporuje metabolismus sacharidů a normální trávení. Mohou ho vyzkoušet lidé při potížích s klouby a oběhového systému. Dále estragon napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, emocionální rovnováhu (relaxace a dobrá nálada) a (před) mentruační a menopauzální konfort. Je vhodný při hyperfágii (přejídání) a polydipsii (nadměrná žízeň).
Příprava nálevu: 1-2 čajové lžičky natě estragonu zalijte 250ml vroucí vody a nechejte 10 minut vylouhovat. Potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy bertrám, císařík, dračí koření, dragon, dragoncel, estragon, hadí koření, kozalec, paldám, paldán, pelyněk dračí, pelyněk kozalec, kozalec kořenný, kozelec, tarkan nebo tarkán.