Cicvár (kurkuma citvárová) je vytrvalá bylina s hlíznatě zduřelým článkovaným oddenkem, z něhož vyrůstají listy a kořeny. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté a až 0,5 m dlouhé. Mezi nimi vyrůstá přímý stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých květů. Plod je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka.
Cicvár obsahuje silice - éterický olej, který obsahuje felandrén, zingiberín, borneol, sabinen, také barvivo beta-kurkumín, které je velmi důležité a potřebné v potravinářství.
Své uplatnění najde v likérnictví a přípravě kořenících směsí.
Příprava odvaru: 1 čajovou lžičku kořene cicváru zalijte 250ml studené vody, přiveďte k varu a krátce povařte. Nechejte 15 minut odstát a potom přeceďte.
Tato bylina je známa také pod názvy cicvárový kořen, cina, citvárový kořen, indický šafrán, kurkum, kurkuma, kurkuma dlouhá, nepravý šafrán, zázvor žlutý nebo žlutý kořen.