Tradiční způsoby přípravy

Přestože e-shop ProdejBylin.cz se zaměřuje především na profesionály a lidi dostatečně seznámené s touto oblastí, uvádíme zde z informativních důvodů i přehled nejčastějších způsobů přípravy.

I zde je však třeba myslet na individuálnost dle způsobu použití a především charakteru připravované drogy. Často jsou způsoby kombinované či různě modifikované.


Extrakty

Jedná se o zahuštěné výtažky rostlin získané extrakcí drogy různými rozpouštědly (voda, líh, glycerol ad.). Extrakty mohou být tekuté až suché (získané úplným odpařením rozpouštědla).

Léčivá vína

Připravují se přídavkem drog či čerstvých bylin do vína.

Maceráty

Droga se přelije studenou či vlažnou vodou a nechá se luhovat po dobu 1/2-12 hodin (většinou 6-8 hodin). Poté se výluh scedí. Jedná se o způsob přípravy používaný zejména u slizových drog.

Nálevy

Droga se přelije vroucí vodou, za občasného promíchání se nechá 5-15 minut luhovat a poté se výluh scedí. Využívá se zpravidla u květů, listů a natí.

Odvary

Droga se 10 až 15 minut vaří ve vodě, poté se nechá 15 minut stát a následně se zcedí. Užívá se zejména u kořenů, plodů a kůr drog, jejichž obsahové látky se teplem nemění.

Sirupy

Sirupy v původním pojetí jsou koncentrované cukerné roztoky obsahující rostlinné šťávy nebo extrakty z drog. Cukr v těchto přípravcích má zejména význam konzervační a ochucovací.

Tinktury

Připravují se nejčastěji macerací drogy lihem. U běžných drog se používá na jeden váhový díl drogy pět váhových dílů lihu. Jemně řezaná či mletá droga se nasype do nádoby, zalije se lihem a následně se protřepává. Po jedno až dvoutýdenní maceraci se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu vyčeřit. Čirý roztok se slije, zbytek se zfiltruje, oba výluhy se smísí a doplní lihem na původní množství. Výhodou tinktur je jejich stálost a vyšší obsah účinných látek.

najít v sortimentu najít v sortimentuvytisknout stránku
© 2007 - 2016 ProdejBylin.cz, všechna práva vyhrazena.
vyhledat